De gastluisteraar

,

Zo’n honderd pitchers tussen de vijftien en tweeëntwintig jaar zitten samen in een zaal van het Spaendonck Ondernemingshuis in Tilburg. Het is 11 januari: de Company Launch Noord-Brabant van Jong Ondernemen. Jonge ondernemers die in drie minuten hun product moeten pitchen aan een jury van ondernemers. En daar onder andere een geldprijs mee kunnen verdienen.

Ik ben uitgenodigd als gastluisteraar en mag aan het eind van de middag een impressie geven van datgene wat ik ga zien en horen.
De rol van gastluisteraar is bijzonder: ik mag tijdens een bijeenkomst mijn oor overal te luisteren leggen en alles wat ik hoor kan ik gebruiken voor het verhaal dat ik aan het einde vertel.
Alleen: ik kan me niet voorbereiden op datgene wat ik ga zeggen, want dat weet ik pas als ik geluisterd heb. En aan de andere kant moet ik precies aan het eind van de dag wel een verhaal hebben! Gastluisteraarschap brengt voor mij aan het begin van een bijeenkomst dan ook altijd wat spanning met zich mee.

Levenskeuzecoach Pieter de Gouw mag als eerste spreker vertellen hoe zijn leven als ondernemer begonnen is. ‘Bijna iedereen hier moet zo meteen een praatje houden’, zegt hij. ‘Ik denk dat er wel wat mensen hier zenuwachtig zijn. Ga maar eens goed in je stoel zitten met je voeten op de grond. Doe je ogen dicht en adem heel bewust naar de spanning die je nu in je lijf voelt. Geef die spanning alle ruimte en blijf ademen. En stel je dan de vraag: wat is het ergste dat mij vanmiddag kan gebeuren?’.
En daar zit ik met mijn ogen dicht. Wat fijn. Iemand die simpelweg benoemt wat er is. Die dat niet wegdrukt of negeert, maar verwelkomt en er aandacht aan besteedt. Daardoor verdwijnt de spanning. En vervolgens kan iedereen ten volle doen waar hij of zij voor gekomen is: pitchen, jureren en in mijn geval: luisteren, luisteren, luisteren.
Het werd een indrukwekkende middag!

Vaardigheden

Gepubliceerd op

24 januari 2018

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *